ActueelLifestyleZoekertjes & DatingChatWebgids (links)OnTour - PartypicsFrançais
 


GayBelgium als homepage
Voeg toe aan favorieten
Lees GayBelgium op je Palm
  Spiercontracties door stress vaak verward met kanker

Jonge mannen tussen 15 en 30 klagen steeds vaker over pijn in de teelballen. "Wij ontvangen wekelijks jongeren met dergelijke klachten als gevolg van stress", zegt uroloog Friedl Vanhaverbeke van het UZ Gent.

Controle is noodzakelijk want teelbalkanker neemt licht toe. In Vlaanderen werden vorig jaar 130 patiŽnten behandeld.

In Nederland werd de voorbije tien jaar 40 procent meer teelbalkanker vastgesteld. "We beschikken niet over exacte cijfers maar het loopt hier gelukkig niet zo'n vaart", zegt professor uroloog Hendrik Van Poppel van het UZ Gasthuisberg in Leuven.

Toch krijgen de gespecialiseerde artsen meer jongeren op consultatie die klagen over pijn in de teelballen.

"Het is voor de betrokkene een vervelend probleem maar in de meeste gevallen is de pijn het gevolg van een contractie van de spier rond de teelbal of een lichte vorm van prostaatstuwing. Mogelijk is de oorzaak een ontsteking op een andere plek maar die een uitstralende pijn geeft in de teelbal. Toch mogen dergelijke klachten niet als een banaliteit worden afgedaan. De pijn kan ook een signaal zijn van een mogelijke teelbalkanker en dan is een grondig onderzoek met een echografie noodzakelijk. Teelbalkanker is in 95 procent van de gevallen geneesbaar maar hoe sneller de kwaal wordt bestreden hoe meer kans op succes."

Taboe verdwenen

Volgens arts Vanhaverbeke zijn er meer klachten omdat het taboe rond dergelijke kwalen is verdwenen. "De jongeren stappen gemakkelijker naar een arts. Het verhaal van de teelbalkanker van Tourwinnaar Lance Armstrong heeft de drempel verlaagd. Maar de patiŽnten vrezen meteen dat ze teelbalkanker hebben. Soms zit er een kleine cyste op een teelbal, maar stress kan evenzeer de oorzaak zijn van de pijn."

"Pijn in de teelballen is dikwijls een psychosomatische aandoening zoals stress. Onze edelen delen zijn bijzonder gevoelig en daar wordt pijn snel ervaren. Het zijn vooral de jongeren tussen 15 tot 30 jaar die met dit ongemak worden geconfronteerd. Maar toch raad ik iedereen aan zich te laten onderzoeken. Helaas stellen veel patiŽnten met een ernstig probleem een bezoek aan de arts uit", zegt uroloog Alex Mottrie van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst. Volgens de geneesheren zijn er geen exact aanwijsbare oorzaken over het stijgend aantal teelbalkankers. Allerlei invloeden van toxische aard zouden de kwaal veroorzaken.

bron: Het VolkRedacteur: Stijn
Datum: Saturday, August 21 2004

 

ezine
Naam :
E-mail :

Maak je keuze :

GayBelgium Extra
GayBelgium Nieuwsbrief

 
 
 

© 2000-2011 LABELS Media & Publishing - Alle rechten voorbehouden

Webcredits | Algemene Voorwaarden | Privacy | Auteursrechten